Bu Blogda Ara

1 Şubat 2019 Cuma

Diş etlerinizde sık sık kanama ve çekilmeden şikâyetçiyseniz

Diş etlerinizde sık sık kanama ve çekilmeden şikâyetçiyseniz, beslenmenize dikkat etmelisiniz. 15 yaşından büyük yetişkinler için günlük önerilen 60 miligram C vitamini miktarını yeterli ölçüde alamıyorsanız, diş eti hastalıklarına yakalanma riskiniz çok yüksek
Deli gibi diş fırçalamanıza ve diş ipi kullanmanıza rağmen hâlâ dişlerinize kanama ve çekilme olduğunu mu görüyorsunuz? Bu kanama, beslenme biçiminizle ilgili bir durum olabilir. 15 yaşından büyük yetişkinler için günlük önerilen asgari miktar olan 60 miligram C vitamini almayan kişilerin, bu miktardan daha az alanlara göre, daha fazla diş eti hastalığı olasılığı olduğunu göstermiştir. Günde 60 miligramdan az C vitamini tüketenlerin, günlük önerilen miktarın üç katı olan 180 miligram C vitamini tüketenlere göre, diş eti hastalığına yakalanma riski % 150 daha fazladır.
* C vitamini diş etlerinizin sağlıklı olmasına nasıl yardım eder?
Daha basit olarak söylemek gerekirse vücut, kemikleri ve kan hücrelerini güçlendirmek için, dişlerinizi diş etlerinize tutturmak için ve vücudunuzun büyümesi, doku tedavisi ve yara iyileşmesi için gereken "hücrelerarası bağı" oluşturmak için yeterli C vitaminine gereksinim duyar. C vitamininin, tüm dokuların lifli yapılarını meydana getiren temel protein olan kolajenin üretimi için hayati olduğu tespit edilmiştir. C vitamini güçsüz diş etlerini güçlendirerek diş eti tabakasının bakterilerce girilmesine karşı dayanıklılığını artırır. Diş fırçaladığınızda ya da diş ipi kullandığınızda diş etleriniz kanıyor, tahriş oluyor, hassas I aşıyor, şişiyor ya da kıza-rıyorsa, bu 'gingivitis' diye bi I inen erken diş eti hastalığınız olduğuna işarettir. Bu, dişleriniz üzerindeki yemek artıkl arı ve bakterilerin, plak oluşturmak için birl eşmeleri ve daha sonra da sertl eşmel eri ve tartarı oluşturmal arı demektir. Plaklardaki bakteril er diş etl erinizi enfek-te eder ve bunl arın dişl erde çekilmel erine ve bunun sonucu da burada ceplerin oluşmasına neden olur, bu ceplerde daha çok bakteri saklanarak ürer. Eğer önlem alınmazsa, bu enfeksiyon dişlerinizin köklerine ve çene kemiğine saldırır ve diş kaybına neden olabilecek geri dönülmez hasarlara neden olur. Bu aşamada gingivitis daha ciddi bir sorun olan diş eti hastalığına dönüşür ve bu da, yetişkinlerin diş kaybının en önde gelen nedenidir.
SİGARA DURUMU KÖTÜLEŞTİRİR
Eğer sigara içiyorsanız, daha da fazl a C vitaminine gereksiniminiz var demektir. Sigaradaki oksidan I ar kandaki C vitaminini azalttığından, sigara içenl erin bunun etkisini azaltmak için daha fazl a C vitaminine gereksinimi vardır. Ancak ek olarak alınan C vitamini, vücutta sigara içmekl e oluşan toksinl eri karşıl ayamaz. Sigara dumanı, C vitamini alınsa dahi diş eti dokularına hasar veren pek çok oksidan içerir. C vitamini oral ameliyattan onra iyil eşmeyi hızlandırır. Bazen ağız ve çene amel i-yatı yapıl acak olan hastal ara operasyon öncesinde yüksek dozda C vitamini ve çok vitaminl i destekl er veril ir. Eğer doğru besinl eri almazsanız iyileşme sürecini geciktirir ve enfeksiyon ihtimal ini yükseltirsiniz. Bir ameliyat sonrası iyileşme için besin değeri yüksek bir diyet çok öneml idir, çünkü yeni dokul arın gel işmesi ve yaraların iyil eşmesi için yeterl i ve uygun vitaminl er, mineraller, yağIar ve proteİnler gereklidir. İyileşme sürecini geliştirmek ve daha çabuk iyil eşmek için C vitamini ile birlikte A, E, B, K ve D vitaminlerini de önermektedir.
Yüksek C vitamini İÇEREN yiyecekler
Pek çok meyve ve sebze C vitamini deposudur, ancak oksijen, yiyecekI erdeki C vitaminini yok ettiği için bu meyvel erin tazeyken yenmel eri öneml idir. Örneğin dilimlenmiş bir kavun buzdolabında açık olarak bekletildiğinde, 24 saatte içindeki C vitamininin yüzde 35'ini kaybeder.
¦ Acı kırmızıbiber Kırmızı ve yeşil tatlı biber
¦ Guava, papaya ve mango Lahana ve maydanoz
¦ Brokoli, kırmızı lahana ve karnabahar
¦ Çilek ve ahududu
¦ Portakal, mandalina, limon
¦ Ispanak
¦ Yeşil soğan
¦ İstiridye
¦ Soya fasulyesi Kavun
¦ Domates
¦ Bezelye

İPUÇLARI HAYAT KURTARIR
Londra'daki King College Hastanesi Yaşlanma Bilimi Enstitüsü tarafından yapılan bir I araştırma, vücudumuzun bize hayatımızı kurtaracak tam 16 ipucu verdiğini ortaya koydu. Sağlıklı yaşam konusunda birçok araştırmaya imzasını atan; Londra'daki King College Hastanesi Gerontoloji (yaşlanma bilimi) Enstitüsü'nde araştırmalannı yürüten Prof. Dr. Robert Wale, "Sadece parmak-lannızın uzunluğu bile sizin sağlığınız hakkımda kayda değer bilgi sahibi olmamızı sağlıyor aslında. Siz de vücudunuzla ilgili önemli detaylara dikkat ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz" diyor ve sağlığınızla ilgili en önemli ipuçlarını veriyor 
1. Tırnak:Tımaklannızda hafif mavilik ya da morluk, kalp hastalığıyla karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir. Tımaklannı-zın aşırı kalın olması ya da üstlerinde tümsekler olması da akciğer sorununuz olduğunu gösterebilir.
2. Nefeslerinizi sayın: Dakikada 15 kez ve daha altında nefes alıp veriyorsanız sağlıklı ciğerlere sahipsiniz demek. Eğer 25 kez nefes alıp veriyorsanız sağlığınıza dikkat etmelisiniz.
3. Gözler:Aynada gözlerinizden birine bakın. İrisin etrafında beyaz bir daire varsa kolesterol seviyeniz yüksek anlamına geliyor. Bu, yaklaşan kalp sorunlarının da en büyük habercisi.
4. Avuç Tçinize bakın:Avuç içleriniz kırmızı ve lekelilerse karaciğerinizde sorun var demek. 
5. Hafıza kontrolü: Bir tepsinin üstüne rasgele 10 eşya koyun. Kaç tanesini hatırlayabildiniz? İyi bir hafızanızın olması Alzheimer riskinizin daha az olacağı anlamına geliyor. 
6. Kas kontrolü: LSırt üstü yatın. Bacaklannız dümdüz olsun. Bir bacağınızı havaya kaldınn. Bir kişinin ayağınıza bastırmasını isteyin. Eğer bacağınız yere düşüyorsa, kaslarınızda bir zayıflık olduğu anlamına geliyor. 
7. Görünüş:Gözünüzün hemen altında, elmacık kemiğiniz üzerine bir cetvel yerleştirin. Sonra cetvelin üstüne bir kredi kartı yerleştirin, kartı en rahat okuduğunuz uzaklığı ölçün. Ne kadar yakına gelirse gelsin kartı rahat okuyabiliyorsanız iyiye işaret.
8. Tiroit misiniz?: Kollarınızı yere paralel olarak, karşınızda bir şeye uzanıyormuş gibi uzatın. Elleriniz titriyorsa tiroit olma riskiniz çok.
9. Düz yürümek: Yere bir metrelik bir çizgi çizin. Üzerinde rahat yürüyebiliyorsanız, vücudunuzun koordinasyonu iyi işliyor demektir.
10. Doğum kilonuz: Eğer 3 kilonun altında doğmuşsanız kalp sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
11. Beliniz kalın mı?: Yağlarınız belinizin çevresinde toplanıyorsa, kalp sorunu yaşama riskiniz daha fazla.
12. Tuvalet sıklığı: Her 3 saatte bir, şiddetle tuvalete gitme ihtiyacı mı hissediyorsunuz? Diyabet olabilir.
13. Nabız kontrolü: Nabzınız ne kadar yavaş atıyorsa o kadar uzun yaşayacaksınız demektir. 70'in altındaysa sağlıklısınız anlamına geliyor. 
14. Dişlerinizi fırçalayın: Eğer dişleriniz kanıyorsa, kalbiniz tehlikede demektir.
15. Parmak uzunluğu: İşaret ve yüzük parmaklan aynı uzunlukta olan kişilerin kalp krizi geçirme riski daha fazla.
16. Ayak bilekleri: Baş parmağınızla ayak bileğinizin arka kısmına bastırdığınızda çok fazla çukurluk oluşuyorsa, kalp, akciğer, böbrek sorununuz olabilir.