Limonlu Fava Tarifi için Malzemeler
- 500 gr kuru iç bakla
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 6 su bardağı su
- 1 adet limonun suyu
- 1/2 demet dereotu
- 5-6 yemek kaşığı sızma
zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- 1/2 demet dereotu
Limonlu Fava Tarifi Hazırlanışı
- Kuru
baklayı iyice yıkadıktan sonra üzerine 6 su bardağı su ekleyerek orta boy
tencereye koyun. Üzerine, ayıklayıp dörde böldüğünüz soğanları ekleyin.
Toz şekeri ve tuzu serpiştirdikten sonra zeytinyağını da ilave edin.
- Arada
sırada karıştırarak bakla iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Limon suyunu
da ilave edip ocaktan alın.
- İyice
yumuşayan baklayı henüz sıcakken el blenderi yardımıyla püre haline
gelinceye kadar ezin. (ezme işlemini mutfak rabotunda da yapabilirsiniz)
Böylece koyu boza kıvamında bir bakla püresi elde etmiş olacaksınız.
- Diğer
taraftan, ayıklayıp yıkadığınız dereotunu ince ince kıyıp; püre haline
getirdiğiniz ılık favaya ilave ederek karıştırın. Baklayı koyacağınız
kenarları yüksek orta boy servis tabağının içini soğuk suyla çalkalayıp
ıslatın. (içini ve kenarlarını sıvıyağla yağlayabilirsiniz de)
- Sonra
favayı, ıslattığınız bu servis tabağına aktarıp üzerini kaşıkla düzeltin.
Soğuduktan sonra buzdolabında en az 4-5 saat veya 1 gece kadar bekletin.
Böylece bakla iyice katılaşacaktır.
- Limonlu
sosu hazırlamak için; incecik kıydığınuz dereotunu, limon suyunu ve sızma
zeytinyağını bir kaseye koyup çatal yardımıyla iyice çırpın. Limonlu sosu
favanın üzerine gezdirin. Favanın jöleli bir yapısı vardır. Bekledikçe
katılaşır, yeterince katılaşınca dilimleyerek servise sunabilirsiniz.
Afiyet olsun…
Kuru baklanın faydaları nelerdir?
·
Parkinson
hastalığı için tetikleyici olan depamin eksikliğini kapatmaya yardımcı olan
kuru bakla, doğal depamin kaynağı olarak tedaviyi destekleyicidir.
·
Kolesterol
seviyelerini düzenleyerek, kötü kolesterolün minimum seviyeye çekilmesine
yardımcı olur.
·
Sindirim
sistemini düzenleyerek, bağırsakla ilgili şikayetleri azaltır. Aynı zamanda
hemoroid ve kabızlık gibi rahatsızlıklarla mücadele eder.
·
Kalsiyum
açısından çok zengin olan kuru bakla, hamilelerin de sık sık tüketmesi gereken
bir bakliyattır. Yüksek demir oranıyla, aneminin tadavisine destek olur.
·
Güçlü bir
bitkisel protein kaynağı olduğu için, uzun süre tok tutucu özelliklere
sahiptir.
·
Böbrek
ağrısı ve iltihaplarını önlemesinin yanı sıra, böbrekle ilgili rahatsızlıkların
tedavisi için de yardımcıdır.
·
İdrar
yollarını temizleyerek, böbrek kumlarının vücuttan atılmasını sağlar.
·
Tanelerinde
yüksek miktarda azot ve nişasta bulunan kuru bakla, baş ağrısı şikayetini
bertaraf eder.
·
Kan
dolaşımını artırarak cildin duru ve berrak görünmesini sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder