Bu Blogda Ara

7 Kasım 2018 Çarşamba

Limonlu Fava & Kuru baklanın faydaları nelerdir?


Limonlu Fava Tarifi için Malzemeler
  • 500 gr kuru iç bakla
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 6 su bardağı su
  • 1 adet limonun suyu
  • 1/2 demet dereotu
  • 5-6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu
  • 1/2 demet dereotu
Limonlu Fava Tarifi Hazırlanışı
  1. Kuru baklayı iyice yıkadıktan sonra üzerine 6 su bardağı su ekleyerek orta boy tencereye koyun. Üzerine, ayıklayıp dörde böldüğünüz soğanları ekleyin. Toz şekeri ve tuzu serpiştirdikten sonra zeytinyağını da ilave edin.
  2. Arada sırada karıştırarak bakla iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Limon suyunu da ilave edip ocaktan alın.
  3. İyice yumuşayan baklayı henüz sıcakken el blenderi yardımıyla püre haline gelinceye kadar ezin. (ezme işlemini mutfak rabotunda da yapabilirsiniz) Böylece koyu boza kıvamında bir bakla püresi elde etmiş olacaksınız.
  4. Diğer taraftan, ayıklayıp yıkadığınız dereotunu ince ince kıyıp; püre haline getirdiğiniz ılık favaya ilave ederek karıştırın. Baklayı koyacağınız kenarları yüksek orta boy servis tabağının içini soğuk suyla çalkalayıp ıslatın. (içini ve kenarlarını sıvıyağla yağlayabilirsiniz de)
  5. Sonra favayı, ıslattığınız bu servis tabağına aktarıp üzerini kaşıkla düzeltin. Soğuduktan sonra buzdolabında en az 4-5 saat veya 1 gece kadar bekletin. Böylece bakla iyice katılaşacaktır.
  6. Limonlu sosu hazırlamak için; incecik kıydığınuz dereotunu, limon suyunu ve sızma zeytinyağını bir kaseye koyup çatal yardımıyla iyice çırpın. Limonlu sosu favanın üzerine gezdirin. Favanın jöleli bir yapısı vardır. Bekledikçe katılaşır, yeterince katılaşınca dilimleyerek servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun…
Kuru baklanın faydaları nelerdir? 
·         Parkinson hastalığı için tetikleyici olan depamin eksikliğini kapatmaya yardımcı olan kuru bakla, doğal depamin kaynağı olarak tedaviyi destekleyicidir.
·         Kolesterol seviyelerini düzenleyerek, kötü kolesterolün minimum seviyeye çekilmesine yardımcı olur.
·         Sindirim sistemini düzenleyerek, bağırsakla ilgili şikayetleri azaltır. Aynı zamanda hemoroid ve kabızlık gibi rahatsızlıklarla mücadele eder.
·         Kalsiyum açısından çok zengin olan kuru bakla, hamilelerin de sık sık tüketmesi gereken bir bakliyattır. Yüksek demir oranıyla, aneminin tadavisine destek olur.
·         Güçlü bir bitkisel protein kaynağı olduğu için, uzun süre tok tutucu özelliklere sahiptir.
·         Böbrek ağrısı ve iltihaplarını önlemesinin yanı sıra, böbrekle ilgili rahatsızlıkların tedavisi için de yardımcıdır.
·         İdrar yollarını temizleyerek, böbrek kumlarının vücuttan atılmasını sağlar.
·         Tanelerinde yüksek miktarda azot ve nişasta bulunan kuru bakla, baş ağrısı şikayetini bertaraf eder.
·         Kan dolaşımını artırarak cildin duru ve berrak görünmesini sağlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder